گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)، یکی از معروفترین ابزارهای تجزیه و تحلیل آمار دیجیتال در اینترنت است که شرکت گوگل آن را در سال ۲۰۰۵ به بازار دیجیتال آنالیتیکس (Digital Analytics) ارائه کرد. گوگل آنالیتیکس دو نسخه رایگان و پرمیوم دارد که قیمت نسخه پرمیوم آن سالیانه ۱۵۰٫۰۰۰ دلار است. گوگل آنالیتیکس Google analytics از سرویس های رایگانی است که از جانب گوگل در دسترس وبمستران و مدیران وب سایت ها قرار گرفته و با ارائه ی اطلاعات مختلف از جمله موارد مرتبط با میزان بازدید ها و رفتارهای کاربران می توانند به یک تحلیلگر و یا سئو کار کمک نمایند تا با استفاده از این اطلاعات، روش های جدیدی در جهت پیشرفت دادن وضعیت سئو و افزایش بازدید سایت انتخاب نماید. در نتیجه ما با تجزیه تحلیل آنها نقاط قوت و ضعف کسب و کار آنلاین خود را شناسایی و در جهت بهینه سازی فرآیندهای دیجیتال مارکتینگ خود اقدام میکنیم. گوگل آنالیتیکس به طور مستقیم به تحلیل و آنالیز موارد مرتبط با کاربرانی خواهد پرداخت که از سایت شما بازدید دارند و اطلاعات مختلفی مانند صفحات ورودی دهنده، کاربران وارد شده ، فعالیت های کاربران، زمانی که حضور دارند و مسیر خروجی آنها را در اختیار ادمین قرار می دهد. به همین جهت این روش یک روش بسیار هوشمندانه به منظور نظارت بر میزان بازدید های انجام شده از صفحات داخلی و صفحه اصلی وب و نیز یک ابزار قدرتمند برای تحلیل بهینه سازی وب سایت است.
به کمک این سرویس پاسخ چه سوال هایی را خواهید داشت؟
- چند نفر از وبسایت من بازدید میکنند؟
- افراد به طور متوسط چه مقدار زمانی در وبسایت من وقت میگذرانند؟
- آیا محتویات صفحات من به اندازۀ کافی واضح و جذاب هستند؟
- خوانندگان وبلاگ من به چه مطالب و موضوعاتی علاقهمند هستند؟
- بازدیدکنندگان من در چه شهرها و کشورهایی زندگی میکنند؟
- آیا داشتن یک وبسایت واکنشگرا و مناسب گوشی برای من لازم است؟
- بازدیدکنندگان از طریق چه وبسایتی به سایت من رهنمون میشوند؟
- کدام تکنیکهای بازاریابی بیشترین تاثیر را بروی ترافیک وبسایت من دارند؟
- کدام صفحات وبسایت من دارای بیشترین میزان محبوبیت هستند؟
- چه تعداد از بازدیدکنندگان من تبدیل به مشتری میشوند؟
- بازدیدکنندگانی که به مشتری تبدیل میشوند چه ویژگیهایی دارند؟
- چطور میتوانم سرعت وبسایت خود را افزایش دهم؟



گوگل آنالیتیکس چگونه کار میکند؟
دادههایی که این ابزار رایگان گوگل جمعآوری میکند ترکیبی از سه دسته زیر است:
- کوکیها
- مرورگرها
- کدهای جاوا اسکریپت
بخشی از داده ها با استفاده از کد جاوا اسکریپتی که شما باید در تمام صفحات وبسایت خود قرار دهید برای گوگل فرستاده میشوند. وظیفه جمعآوری بخش دیگر نیز برعهده مرورگرهای شماست. به محض ورود به دنیای اینترنت مرورگر شما فایلهایی به نام کوکی (cookie) تولید میکند که حاوی اطلاعات رفتاری شما در دنیای وب است. از همین طریق است که گوگل تمامی رفتارها و فعالیتهای کاربری که وارد سایت شما میشود را از لحظه ورود تا خروج آن ثبت میکند. در نهایت تمامی این اطلاعات را به گزارشهای مختلف نموداری و دادههای آماری تبدیل کرده تا شما به راحتی بتوانید روند تکامل و رشد سایت خود را درک کنید.
چگونه گوگل آنالتیکیس را بر روی وی سایت خود نصب کنیم؟
1- در ابتدا شما نیاز به یک حساب جیمیل دارید و در آن وارد شوید .
2- سپس آدرس google.com/Analytics را در مرورگر خود وارد نمایید .
نکته: به دلیل تحریمهایی که برای ip ایران از سوی گوگل در نظر گرفته شده است، سرویس گوگل آنالیتیکس از داخل ایران غیرقابل دسترس میباشد، لذا باید با برنامههای تغییر IP که ارائه میشود، ip خود را تغییر دهید
3- سپس به این دلیل که از قبل وارد حساب جیمیل خود شده اید گزینه Access Analytics برای شما به نمایش در می آید، بر روی آن کلیک نمایید .
4- در این مرحله شما نیاز دارید که کد گوگل آنالیتیک که ترکیبی از جاوا اسکریپت و HTML می باشد را به سایت خود اضافه نمایید تا ربات ها بتوانند به آسانی وضعیت سایت شما را ردیابی نمایند .
آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس
بعد از ساخت یک حساب آنالیتیکس، مرحلهی بعدی متصل کردن آن حساب به سایت میباشد تا بعد از این مرحله بتوانیم تمام آمار و اطلاعات را داشته باشیم. در این قسمت قصد داریم قرار دادن کد گوگل آنالیتیکس در وردپرس یا همان اتصال حساب آنالیتیکس به قالب وردپرس را آموزش دهیم. برای اتصال گوگل آنالیتیکس در وردپرس سه راه پیش روی ما قرار دارد:
- با استفاده از افزونه Insert headers and footers (آسانترین روش)
- قرار دادن کد گوگل آنالیتیکس به طور مستقیم در فایل header.php وردپرس
- با استفاده از افزونهی Google Analytics Dashboard for WP by Exact Metrics
یکی از مزایای روش نصب افزونه نسبت به روشهای دیگر این است که با آپدیت قالب، دیگر نیازی نیست که مجدد کد گوگل آنالیتیکس را وارد کنید و کد تا همیشه در قسمت Header سایت شما باقی میماند.
آیا برای استفاده از گوگل آنالیتیکس به دانش برنامه نویسی نیاز دارید؟
خیر، گوگل آنالیتیکس یک کد جاوا اسکریپت به نام Tracking Code در اختیار ما میگذارد که با قرار دادن آن در صفحات وبسایت، داده هایی را جمع آوری و در سرور خودش ذخیره میکند. سپس برای دسترسی به آن داده ها یک پنل در اختیار ما گذاشته که از طریق آن میتوانیم تمام داده ها را به صورت دسته بندی شده و منظم مشاهده کنیم و بر اساس شاخص های مختلف علم مدیریت و بازاریابی، آن داده ها را مورد بررسی و تحلیل قرار بدهیم. اما باید در نظر داشته باشید که برای بعضی از تنظیمات پیشرفته مانند تعریف برخی از اهداف خاص مانند Event ها ، دانستن مفاهیم پایه ای برنامه نویسی بسیار به ما کمک میکند.
اگر کسب و کار شما در اینترنت حضور ندارد، به زودی از صحنۀ روزگار حذف خواهید شد


یک فرهنگ لغت سریع برای استفاده از گوگل آنالیز
بعد از آنکه مراحل نصب را به پایان رساندید، وقت آن میرسد که طریقۀ استفاده از این ابزار را فرا بگیرید. در ابتدا، لازم است که شما با معنای کلمات و عبارات کلیدی برای استفاده از این ابزار آشنا شوید. برای اطلاعات کامل درباره این موضوع شما را به مقاله https://www.novin.com/blog/how-to-use-google-analytics/ ارجاع می دهیم.
روش برداشتن کد گوگل آنالیتیکس
برای داشتن این کد، بسیار ساده میتوانید بعد از ورود به حساب گوگل آنالیتیکس مربوط به سایت خودتان روی گزینه Admin کلیک کرده و در صفحهی باز شده، مانند تصویر زیر روی گزینه Tracking Info کلیک کرده و سپس گزینه Tracking Code را انتخاب نمایید تا به صفحهای که حاوی کد گوگل آنالیتیکس مربوط به سایت شماست، هدایت شوید.
حتما در کسب و کار خود گوگل آنالیتیکس را جدی بگیرید
برخی از وبسایتها جریان ترافیک ورودی بسیار زیادی دارند اما ممکن است نرخ تبدیل (نسبت تعداد افرادی که به خریدار تبدیل شدهاند به کل افرادی که وارد سایت شدهاند) بسیار پایینی داشته باشند. اینجاست که در صورت بروز چنینن مشکلی در سایتتان، شما میتوانید با استفاده از دادههایی که گوگل آنالیتیکس در مورد مخاطبان و صفحههای مختلف سایت در اختیارتان میگذارد تغییرات جزئی یا گستردهای را اعمال کنید. به بیان کوتاه، آنالیتیکس نرخ تبدیل شما را بهینه کرده و تمام جریان ورودی به سایت و نحوه دسترسی به آنها را اندازهگیری میکند.در فضای اینترنت نیز همینگونه است؛ با این تفاوت که موقعیت مغازه شما با ابزاری مثل خیابان اصلی یا کوچه پس کوچه سنجیده نمیشود. در کسب و کار اینترنتی، موقعیت فروشگاه (وب سایت) شما را، جایگاه و رتبه آن تعیین میکند. هرچه فروشگاه اینترنتی شما (چه بازرگانی و چه خدماتی) جایگاه و رتبه بالاتری داشته باشد، قطعا مشتریان بیشتری نیز خواهد داشت؛ و این افزایش مشتری، به معنی افزایش فروش و کسب سود بیشتر است. حال، این موتور جستجو (گوگل) است که جایگاه و رتبه سایت شما را تعیین میکند و این کار را نیز با در نظر گرفتن استانداردها و معیارهایی که سئو نام دارد انجام میدهد.